Опис курсу CCNP v6

CCNP (Cisco Certified Network Professional, сертифікований Cisco професіонал з комп’ютерних мереж.)

Останнє оновлення програми курсу відбулося в 2010 році. Попередня версія курсу CCNP v5.0

Цей курс найбільш високого рівня складності і вимагає від слухачів попередньо отриманих знань, після проходження курсу CCNA. Після успішного проходження курсу CCNP, слухачі навчаться розгортати, конфігурувати локальні і супроводжувати територіально розподілені мережі і сервіси віддаленого доступу відносно мереж, які мають 100 і більше вузлів та в яких використовуються такі протоколи та технології як TCP/IP, OSPF, EIGRP, BGP, ISDN, Frame Relay, STP і VTP.

Курс CCNP складається з трьох семестрів, кожному з яких відповідає сертифікаційний іспит:

CCNP 1: ROUTE – Побудова масштабованих мереж (масштабовані мережі, керування IP-адресацією, огляд протоколів маршрутизації, протокол динамічної маршрутизації RIPv2, протокол динамічної маршрутизації OSPF, протокол динамічної маршрутизації EIGRP, оптимізація маршрутів, протокол динамічної маршрутизації BGPv4).

Цей семестр присвячений побудові масштабованих мереж, основна увага приділяється вивченню сучасних протоколів маршрутизації в локальних та глобальних мережах. Цей семестр готує слухачів до складання іспиту 642-902 ROUTE.

CCNP 2: SWITCH – Побудова мереж з багаторівневою комутацією (огляд кампусних мереж, віртуальні локальні мережі VLAN і протокол VTP, протокол розподіленого зв’язуючого дерева STP, маршрутизація між віртуальними локальними мережами, багаторівнева комутація, протокол резервування маршрутизаторів (HSRP, VRRP, GLBP), якість обслуговування у кампусних мережах (QoS), моніторинг мережного трафіка і забезпечення безпеки, побудова “прозорих” Ethernet-мереж міського масштабу).

Другий семестр повністю присвячений розгортанню, підтримці й супроводу комутованих мереж. Особлива увага приділяється вивченню мереж VLAN, багаторівневій комутації. Також вивчаються питання інтегрування мереж передачі даних, звуку та відео. Цей семестр готує слухачів до складання іспиту 642-813 SWITCH.

CCNP 3 TSHOOT – Пошук і усунення несправностей (документування мережі і визначення її базових характеристик, методи пошуку й усунення несправностей, пошук і усунення несправностей на фізичному рівні, на канальному рівні, на мережному рівні, на транспортному рівні, на рівні додатка).

В останньому, третьому семестрі, слухачі навчаються методам пошуку та усуненню несправностей, що виникають в процесі експлуатації мереж, які вивчались у двох попередніх семестрах. Особлива увага приділяється виробленню практичних навичок, які дозволять слухачам усувати проблеми, що виникають у реальних комп’ютерних мережах. Після успішного вивчення цього семестру, слухачі готові до складання іспиту 642-832 TSHOOT.

Після успішного проходження навчання, по кожному із семестрів слухачі отримують Академічний сертифікат про закінчення й готові до здачі відповідного сертифікаційного іспиту. Після здачі всіх трьох іспитів слухач отримує статус CCNP. Сертифікати CCNA та CCNP, у сполученні з практичними навичками, складає міцну основу для підготовки до одержання сертифікату CCІE™ (Cіsco Certіfіed Іnternetwork Expert, сертифікований Cіsco експерт з технологій міжмережевого обміну). Сертифікат ССІЕ являється найповажнішим у галузі сертифікатом мережевих фахівців.